KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

#DobreWakacje – akcja MEN

Akcja MEN na wakacje

Tegoroczne wakacje różnią się od tych, które znamy z poprzednich lat. Ze względu na pandemię koronawirusa nie wszyscy uczniowie mogli wyjechać na upragniony wypoczynek. Niektórzy z nich spędzają wakacje w miejscu zamieszkania, wśród swoich najbliższych. Wiele rodzin musiało także zmienić lub ograniczyć swoje plany wypoczynkowe. Dlatego też chcielibyśmy wesprzeć uczniów i rodziców, przekazując im informacje o ciekawych i wartościowych inicjatywach, takich jak:

  • warsztaty, zajęcia i inne działania realizowane on-line,
  • wydarzenia sportowe,
  • przedsięwzięcia kulturalne.

Będziemy również polecać strony i serwisy internetowe, które mogą być inspiracją do zorganizowania ciekawej wycieczki czy aktywnego sposobu spędzania wolnego czasu. W naszej akcji nie zabraknie także informacji związanych z bezpieczeństwem podczas letniego wypoczynku oraz z działaniami służb ratunkowych w tym zakresie.

#DobreWakacje – gdzie szukać informacji?

Informacje o działaniach i inicjatywach skierowanych do dzieci i młodzieży oraz rodziców będziemy zamieszczać na naszych kanałach w mediach społecznościowych i na stronie internetowej z oznaczeniem #DobreWakacje.

Chcielibyśmy każdego dnia przekazywać konkretną rekomendację dotyczącą serwisu internetowego, wydarzenia, zajęć on-line czy przedsięwzięcia kulturalnego.

Zapraszamy do regularnego odwiedzania naszej strony oraz śledzenia profili w mediach społecznościowych.

Na wycieczkę po lasach Górnego Śląska

Miłośników parków, lasów i ścieżek rowerowych zachęcamy do zapoznania się z publikacją „NIEMAPA. Lasy Górnego Śląska”. To bogato ilustrowana propozycja dla tych, którzy chcą wspólnie z dziećmi odkrywać otaczający ich świat – ciekawe miejsca, przyrodę i kulturę.

W publikacji znajdziemy propozycje leśnych wypraw urozmaiconych przejażdżką kolejką wąskotorową lub szlakiem rowerowym. Do tego zwiedzanie kompleksów parkowo-pałacowych, np. w Świerklańcu i Pszczynie, a także postindustrialnych obiektów, takich jak Sztolnia Czarnego Pstrąga czy Kopalnia Srebra.

„NIEMAPĘ. Lasy Górnego Śląska” można pobrać ze strony https://niemapa.pl/lasy-gornego-slaska/  lub otrzymać bezpłatnie w  nadleśnictwach: Katowice, Brynek, Kobiór, Rybnik, Świerklaniec, Koszęcin i Rudy Raciborskie. Przewodnik powstał we współpracy z Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Katowicach.

 

Źródło. https://www.gov.pl/web/edukacja/dobrewakcje-akcja-men

Publikacja z dnia: 21.07.2020

„Wakacje w muzeum” – letnia akcja Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego

28.07.2020

Spędzacie wakacje w kraju i szukacie letnich inspiracji? Interesuje was wypoczynek, który łączy edukację i rozrywkę? Jeśli tak, to gorąco zachęcamy do śledzenia akcji Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Wakacje w muzeum”. To wyjątkowa mapa zabytkowych miejsc, wystaw i innych atrakcji, które warto zobaczyć w ramach rodzinnego poznawania Polski.

 

Wakacyjna akcja Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego

„Wakacje w muzeum” to propozycja przede wszystkim dla rodzin z dziećmi, które w czasie letniego wypoczynku chcą łączyć edukację z rozrywką. W ramach akcji powstała mapa zabytkowych miejsc, wystaw i innych atrakcji ze wszystkich regionów Polski. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego chce w ten sposób inspirować odpoczywających i wspierać ich w planowaniu letnich wypraw po kraju.

Szczegóły akcji można znaleźć na stronie: https://www.gov.pl/web/kultura/wakacje-w-muzeum.

Muzealna mapa Polski

Muzealne propozycje zostały podzielone na 5 regionów:

  • Wschód – województwa: lubelskie, podkarpackie i podlaskie,
  • Zachód – województwa: zachodniopomorskie, lubuskie, dolnośląskie i wielkopolskie,
  • Północ – województwa: warmińsko-mazurskie, pomorskie, kujawsko-pomorskie,
  • Południe – województwa: śląskie, małopolskie i opolskie,
  • Centrum – województwa: mazowieckie, łódzkie, świętokrzyskie,

Wschód to m.in. Muzeum-Zamek w Łańcucie otoczony starym parkiem angielskim, w którym najmłodsi mogą skorzystać z przejażdżki powozikiem zwanym Ziegewagen. To również Białystok i galeria Malarstwa Polskiego z kolekcją ponad 120 wybitnych dzieł sztuki.

Na wybierających się na Zachód Polski czekają „Bajkowe poranki” przygotowane przez Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu. Z kolei wielbiciele muzyki powinni podczas swoich wakacyjnych podróży odwiedzić Muzeum Instrumentów Muzycznych w Poznaniu, które zaprasza w podróż przez wieki, miejsca i zjawiska kultury.

Rodziny odpoczywające na Północy zachęcamy do wizyty w Kątach Rybackich, gdzie poznamy historię szkutnictwa i rybołówstwa nad Zalewem Wiślanym. Przypominamy także o jednym z najwspanialszych zamków średniowiecznej Europy, obiekcie z Listy Światowego Dziedzictwa UNESCO, czyli Muzeum Zamkowym w Malborku, a także o gdańskich Spichlerzach na Ołowiance.

Południe kraju to nie tylko liczne zabytki, parki narodowe czy słynna Kopalnia Soli „Wieliczka”. To także możliwość poznania kultury Kraju Kwitnącej Wiśni w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej MANGGHA w Krakowie. 

Centrum oferuje m.in. spacery wodnym szlakiem w Łazienkach Królewskie w Warszawie, zwiedzanie Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego w Warce oraz koncerty plenerowe przygotowywane w ramach „Letniej Strefy Muzyki

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/edukacja/wakacje-w-muzeum

Publikacja z dnia: 28.07.2020