KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Konferencja metodyczna Budzącej Się Szkoły:

Konferencja metodyczna Budzącej Się Szkoły:

Co zrobić, żeby uczniowie chcieli i umieli się uczyć?

Jak odejść od metod podawczych i tworzyć kulturę uczenia się

 

Nasza szkoła wciąż jeszcze tkwi w kulturze nauczania i tradycji metod podawczych. Od dawna formułowane są postulaty przejścia do kultury uczenia się. Problem w tym, że tej kultury jeszcze nie ma, najpierw sami musimy ją stworzyć. W tradycyjnym modelu szkoły oczekuje się od uczniów, że będą umieli się uczyć, ale skąd mają to umieć? Czy ich tego uczymy? Czy powinniśmy się dziwić, że znaczna część dzieci uczyć się nie umie? Co proponujemy oprócz metody pamięciowej, najmniej efektywnej i najtrudniejszej ze wszystkich strategii uczenia się?

Konferencja odbędzie się 27 sierpnia, kilka dni przed rozpoczęciem roku szkolnego 2020/2021. Dziś nikt nie wie, co ten nowy rok z sobą przyniesie. Czy uczniowie i nauczyciele będą mogli wrócić do szkół, czy znów czeka nas zdalna edukacja? A może powinniśmy przygotować się na edukację hybrydową, na płynne przechodzenie z normalnego trybu pracy w szkole na tryb online? Należy liczyć się również z taką możliwością.

Niezależnie od tego, czy nauka odbywać się będzie w szkołach, w formule zdalnej edukacji czy też hybrydowej, warto zacząć rok szkolny od tego, by stworzyć uczniom przestrzeń do samodzielnego uczenia się. Najpierw nauczmy uczniów, jak się uczyć! To pierwsza kompetencja, którą powinni opanować!

W kulturze uczenia się, praca nauczyciela polega na przekazywaniu wiedzy, a następnie na monitorowaniu postępów uczniów. Przyjmuje się, że proces uczenia się jest prostą pochodną procesu nauczania. W kulturze uczenia się nauczyciel nie musi nauczać, nie musi również przeprowadzać tradycyjnego pomiaru dydaktycznego, ale musi umieć stworzyć swoim uczniom przestrzeń do uczenia się. Praca w szkole to ciągły wyścig z czasem, jednak na jedno nie może go zabraknąć, na proces uczenia się.

Na kolejną konferencję Budzącej Się Szkoły zapraszamy wszystkich nauczycieli i osoby związane z edukacją, chcące budować nową kulturę edukacyjną, kulturę uczenia się, która oparta jest na aktywności uczniów. Zapraszamy zarówno osoby pracujące w przedszkolach, jak również nauczycieli wszystkich poziomów szkół, w tym również szkół wyższych.

Konferencja będzie odbywała się w dwóch streamingach, by każdy mógł wybrać sobie to, co go interesuje. Nagrania wszystkich webinariów będą dostępne przez 10 dni po zakończeniu konferencji.

Mamy specjalną ofertę dla dyrektorów szkół. Naszą konferencję można potraktować jako radę szkoleniową.

 

http://budzacasieszkola.edu.pl/konferencja_2