KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kraina Kreatywności - Świat Dziecka Montessori

Odkryjmy
Montessori 
raz jeszcze ...

 

 

Pamiętamy o tym, że dziecko jest szczęśliwe i najlepiej uczy się, kiedy w odkrywaniu świata towarzyszy mu entuzjazm i nauczyciel-przewodnik.Celem realizowanej innowacji jest tworzenie dogodnych i optymalnych warunków do wszechstronnego rozwoju ucznia z niepełnosprawnością intelektualną i współwystępującymi zaburzeniami rozwojowymi, poprzez adaptację w procesie  dydaktyczno- wychowawczym  elementów metody M. Montessori.  

Jak uczy się dziecko?

„Nie sposób być wolnym, jeżeli się nie jest samodzielnym” dr Maria Montessori

  • Specjalnie przygotowane otoczenie (materiał Montessori)
  • Samodzielny wybór aktywności
  • Radość odkrywania
  • Samodoskonalenie się

Co zyskuje dziecko ucząc się metodą Montessori?

„Pomóż mi zrobić to samodzielnie” dr Maria Montessori

  • poczucie własnej wartości, autonomię i poszanowanie indywidualności
  • umiejętność podejmowania niezależnych decyzji, rozwiązywania problemów i konfliktów
  • radość z uczenia się i wiarę we własne siły
  • chęć do podejmowania nowych wyzwań

Co robimy, kiedy uczeń popełnia błąd?

„Błędy poprawiać można tylko doświadczeniem i ćwiczeniem, a nabywanie umiejętności wymaga długiego ćwiczenia” dr Maria Montessori

  • nie stosujemy kar i nagród
  • dajemy dziecku, tyle czasu, ile potrzebuje
  • nie poprawiamy błędów lecz niestrudzenie prezentujemy materiał.

Jak pracujemy??

W klasie Montessori uczeń może wybrać miejsce pracy, nie musi to być tylko szkolna ławka. Dziecko może pracować z wieloma dostępnymi w klasie materiałami, samodzielnie je wybierając. Uczniowie przyswajają wiedzę przez wykonywanie doświadczeń oraz samodzielne odkrywanie faktów. Materiały Montessori zostały zaprojektowane w sposób, który pozwala dziecku samodzielnie odkryć idee w nich zawarte.

Jak jest rola nauczyciela w klasie Montessori?

Nauczyciel jest przewodnikiem w drodze do autonomii. Nie może, ani nie powinien podporządkowywać sobie swoich uczniów. Wręcz przeciwnie, celem nauczyciela jest, aby jego uczniowie coraz mniej go potrzebowali i nie byli od niego zależni tak jak na początku.

Uczniowie mają dla siebie na poziomie dostępnego nauczyciela wychowawcę, który przebywa z nimi przez większość ich czasu w szkole oferując swoje wsparcie wtedy, gdy go potrzebują.

Każdy pracuje z wybranym przez siebie zestawem dydaktycznym.

Galeria:

Nasze aktywności: