Pokaż język, pokaż nos – powąchaj i posmakuj Sensorycznego Pięknego Świata
4 listopada rozpoczęła się kolejna edycja zajęć dodatkowych prowadzonych przez mgr Małgorzatę Masiarek. Przypominamy w poprzedniej edycji pracowaliśmy „dotykiem”, natomiast w tej zaczynamy przygodę z węchem i smakiem.
Zmysły pozwalają nam odbierać wszelkie bodźce płynące z zewnątrz, przetwarzać je i na podstawie analizy podejmować ważne dla zdrowia i bezpieczeństwa decyzje. Ich rozwój wcale nie zatrzymuje się, wręcz przeciwnie nasz mózg uczy się non – stop.
Na zajęciach wykorzystaliśmy nasze zmysły smaku i węchu które są odpowiedzialne za odbiór bodźców, by ocenić czy narządy tych zmysłów współpracują ze sobą w odczuwaniu smaku spożywanych potraw. Na początek uczniowie dowiedzieli się, iż zmysł węchu stanowią komórki zmysłowe w nabłonku węchowym jamy nosowej, natomiast głównym narządem smaku jest język, na powierzchni którego widać drobne uwypuklenia zwane brodawkami smakowymi. W trakcie zajęć eksperymentowaliśmy na różne sposoby, wyłączając zmysł węchu (zatykaliśmy nos) i wzroku (zakrywaliśmy oczy) lub tylko wzroku i okazało się że, narządy zmysłów smaku i powonienia współpracują ze sobą w odczuwaniu smaku spożywanych potraw.
Zabawa badawcza polegająca na rozpoznawaniu smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego oraz gorzkiego sprawiła dzieciom wiele radości. Zmysł węchu rozwijaliśmy za pomocą aromatycznych przypraw. Dzieci prawidłowo rozpoznały każdy smak i zapach wspaniałe się przy tym bawiąc.
W zajęciach uczestniczyły klasy:
2c/3c wychowawca Pani mgr Katarzyna Wiecha - Potyra
1l/3l aut wychowawca Pani mgr Beata Michałek
1e/3f wychowawca Pani mgr Renata Piskorz
Do zobaczenia na kolejnych zajęciach
mgr Małgorzata Masiarek