Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Pokaż język, pokaż nos – powąchaj i posmakuj Sensorycznego Pięknego Świata

4 listopada rozpoczęła się kolejna edycja zajęć dodatkowych prowadzonych przez mgr Małgorzatę Masiarek. Przypominamy w poprzedniej edycji pracowaliśmy „dotykiem”, natomiast w tej zaczynamy przygodę z węchem i smakiem.
 
Zmysły pozwalają nam odbierać wszelkie bodźce płynące z zewnątrz, przetwarzać je i na podstawie analizy podejmować ważne dla zdrowia i bezpieczeństwa decyzje. Ich rozwój wcale nie zatrzymuje się, wręcz przeciwnie nasz mózg uczy się non – stop.
 
Na zajęciach wykorzystaliśmy  nasze zmysły smaku i węchu które są odpowiedzialne za odbiór bodźców, by ocenić czy narządy tych zmysłów współpracują ze sobą w odczuwaniu smaku spożywanych potraw. Na początek uczniowie dowiedzieli się, iż zmysł węchu stanowią komórki zmysłowe w nabłonku węchowym jamy nosowej, natomiast głównym narządem smaku jest język, na powierzchni którego widać drobne uwypuklenia zwane brodawkami smakowymi. W trakcie zajęć eksperymentowaliśmy na różne sposoby, wyłączając zmysł węchu (zatykaliśmy nos) i wzroku (zakrywaliśmy oczy) lub tylko wzroku i okazało się że, narządy zmysłów smaku i powonienia współpracują ze sobą w odczuwaniu smaku spożywanych potraw.
 
Zabawa badawcza polegająca na rozpoznawaniu smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego oraz gorzkiego sprawiła dzieciom wiele radości. Zmysł węchu rozwijaliśmy za pomocą aromatycznych przypraw. Dzieci prawidłowo rozpoznały każdy smak i zapach wspaniałe się przy tym bawiąc.
 
W zajęciach uczestniczyły klasy:
2c/3c wychowawca Pani mgr Katarzyna Wiecha - Potyra
1l/3l aut wychowawca Pani mgr Beata Michałek
1e/3f wychowawca Pani mgr Renata Piskorz
 
Do zobaczenia na kolejnych zajęciach
mgr Małgorzata Masiarek